ВДЪХНОВИ СЕ

ИДЕИ И СЪВЕТИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ВИДЕО-БЛОГ

Необходимо оборудване
За да си направиш видео-блог, не ти трябва скъпо оборудване! Мобилен телефон с камера или лаптоп с камера ще свършат работата също толкова добре, колкото и скъпа камера. Нещата, за които трябва да внимаваш: винаги записвай видеа с високо качество (настрой видео-записа на минимум 720р) и винаги записвай картината в пейзажен режим. Ако имаш триножник или селфи-стик, можеш да ги изполваш за свое удобство, но и купчинка книги или помощ от близък, който да държи устройството по време на записа, биха свършили същата работа.
Идейна композиция
Преди да пристъпиш към снимките, помисли как би искал да изглежда твоят видео-блог. В или извън стаята би искал да снимаш? Не се притеснявай да се разхождаш с камерата, докато снимаш видео-блога! Опитай да заснемеш малки откъси или снимки в началото, за да видиш как изглежда. Помисли какво би се виждало зад теб в кадъра. Както и развиеш концепцията си, винаги бъди близо до микрофона и избягвай да снимаш на шумни места. Светлината също е важна! Най-подходяща е силната естествена дневна светлина, но можеш да опиташ и с настолни лампи (стига преди това да си се уверил, че не попадаш в сянка).
Заснемане
Преди за натиснеш "запис", дай си няколко минути, за да помислиш какво и как искаш да кажеш. Не се ограничавай само до зададената тема - можеш да я направиш част от своя ежедневен видео-блог. Цялото клипче не трябва да бъде по-дълго от няколко минути, затова не замисляй твърде сложни неща. Когато имаш план за действие, изиграй видео-блога си пред семейството или пред приятели. Когато вече си готов да пристъпиш към снимки, не забравяй да се усмихваш, да се забавляваш и да бъдеш себе си!
Монтаж
Стандарният монтажен софтуер на устройството ти (напр. Apple iMovie или Windows Movie Maker) могат да свършат чудесна работа, но ако искаш повече варианти, можеш да потърсиш и други безплатни и лесни за работа инструменти за филмов монтаж от интернет по свое усмотрение. Можеш да добавиш заглавие, надписи, филтри или ефекти, но те не са от съществено значение! Не забравяй, че видео-блогът ти трябва да е под 5 минути и моля, не използвай музика, за която е необходимо да бъдат заплащани авторски права. Ако желаеш да добавиш музикален фон, избери безплатна музика от аудиотеката (Audio Library) на YouTube.
ЗАПОЗНАЙ СЕ С НАШИЯ ПОСЛАНИК
КРИС ЗАХАРИЕВ
Крис Захариев е на 19 г. от София. Учи Филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ и се занимава с всичко креативно. Обича да създаваа, твори, снима, монтира, лепи, пише и мечтае. Прави влогове от 3 години и вече е един от най-влиятелните сред колегите си. Има 49 000 абоната, а клиповете му са гледани 3 500 000 пъти. Oтскоро се занимава и с документално кино. "Животът е прекрасен и се опитвам да го покажа във всеки мой клип", казва той на своите последователи.
КАКВИ СА НАГРАДИТЕ?
СТАНИ
ВИДЕО-БЛОГЪР НА
CARTOON NETWORK!